Qui som

Orquestra Simfònica de la URV

El desembre del 1999, encapçalats pel professor Markus Schikora, un grup de músics a l’entorn de la URV presentava el que es va començar anomenant Orquestra XVI-XXI. 
En aquesta primera etapa, l’orquestra, que comptava entre 15 i 20 músics, es va centrar en la divulgació de composicions poc conegudes del Renaixement, Barroc i dels segles XX-XXI. Tenia, també, un marcat caràcter experimental i sovint s’hi treballava la interdisciplinarietat amb altres manifestacions artístiques.

Amb l’arribada a la direcció de Tomàs Grau (2007-2014), aquella formació va esdevenir una orquestra simfònica –l’Orquestra de la URV– i d’aleshores ençà s’ha centrat, en gran mesura, en aquest repertori, sempre amb un accent posat en compositors i intèrprets del nostre país i amb la ferma voluntat de ser un altaveu de tot aquest patrimoni. A tall d’exemple, l’any 2015, ja sota la direcció de Marcel Ortega (2014-2018), l’orquestra donava a conèixer la inèdita 1a simfonia “De la Imperial Tarraco” del compositor riudomenc Joan Guinjoan, en la seva primera interpretació mundial.

Des de la seva creació, l’orquestra ha efectuat encàrrecs a compositors com Elies Espí, J.V. Fuentes, Anna Cazurra o Carlota Baldrís i ha actuat amb intèrprets com Josep Colomé, Albert Guinovart o Anna Urpina, passejant-se per nombroses sales del nostre país, entre les quals destaca l’Auditori de Barcelona. Així mateix, la temporada 2022-2023 impulsa el I Concurs per a Joves Solistes amb la voluntat de crear un un nou espai d’oportunitats per a joves talents.


Col·labora habitualment amb la Coral de la mateixa Universitat, destacant les produccions del Rèquiem de Mozart, el de Cherubini o, més recentment, El Mirador, de Josep Vila o la Suite Rovira i Virgili, obra d’encàrrec a Carlota Baldrís amb poemes del periodista que dona nom a la Universitat per celebrar el 20è aniversari de l’Orquestra i el 30è de la Coral.

Dels seus enregistraments en destaquen el de la mateixa suite (Ficta, 2022) o la col·laboració en el treball discogràfic “Ales de Paper” de la cantautora tarragonina Anna d’Ivori (2021). 
Des de la temporada 2018-2019 Miquel Massana és el director artístic i musical d’una formació que actualment compta amb 60 músics i s’ha convertit en una de les orquestres universitàries de referència.

Design a site like this with WordPress.com
Per començar